Törzsi hastánc etikett

Ez a bejegyzés a FCBD által összeállított pontok alapján, a saját gondolatainkkal kiegészítve született. Az eredeti írás kifejezetten az "amerikai törzsi hastánc" stílusra vonatkozik, amit mi próbáltunk úgy átfogalmazni, hogy a törzsi fúziós táncosok számára is megfelelő útmutató lehessen. Azt gondoljuk hogy ez a kiegészített “Tribal Etikett”, egy hiánypótló lesz azok számára akik felelősséggel fordulnak tanítványaik felé és a tanítványoknak is, akik még nem lépkednek biztonságosan a “törzsi utakon” .

1. Elkötelezettség
Légy mindig ott táncos társaid mellett! Tartsuk tiszteletben egymás idejét és táncát. Az órák, a fellépések, a táborok és minden együtt töltött alkalom alatt egymástól függünk és felelősséggel tartozunk egymásért. Ez egy fontos elkötelezettség mindkét szerepben, "vezető" és "követő" táncosként, tanárként és tanítványként egyaránt.
2. Kommunikáció
Igyekezz olyan oktatót választani, aki nagy gyakorlattal rendelkezik, mind a tánc, mind az oktatás, mind az emberi kapcsolatok területén. Nyugodtan tegyél fel kérdéseket, tanulj a nálad tapasztaltabb társaidtól és tanároktól. Figyelj arra, hogy mindig építő és tiszteletteljes legyen, amit közölni szeretnél, mi oktatók is erre törekszünk a közöttünk történő kommunikáció során.
3. Tudatosság
Légy tisztában azzal, hogy szavaid, cselekedeteid miként hatnak a társaidra! Amit Te megértesz nem biztos, hogy rögtön megértik mások vagy nem biztos, hogy úgy értik, ahogyan Te. Mindig mondjuk ki a számunkra “evidens”, nyilvánvaló dolgokat!
4. Pozitivitás
Egy csoporton belül elkerülhetetlenek a kisebb konfliktusok. Ez legtöbbször a közösségen belül megjelenő eltérő egyéniségek találkozásából adódó természetes jelenség. Ne vedd magadra! Ha megpróbálsz szeretettel és tisztelettel fordulni társaid felé ez könnyebben fog menni. Próbáljatok mindig nyílt kommunikációval egymás felé fordulni.
5. Alázat
Mi mindannyian sokat merítünk abból, hogy tanulunk, tanítunk, gyakorolunk, szintről szintre lépve. Ezt úgy tehetjük meg igazán eredményesen, ha mind az egyéni, mind a csoportos sikereket hagyjuk kibontakozni a csoporton belül, ennek azonban elengedhetetlen feltétele az alázat  egymás felé és a táncunk felé.
6. Bizalom
Minden csoportos tánc, de leginkább az amerikai törzsi hastánc, a bizalomra épül. Az igazi táncosoknál ez érvényes mind a színpadon, mind a magánéletben. Törekedj arra, hogy kiérdemeld mások bizalmát és Te is bizalommal fordulj társaid felé, így nagyban megkönnyíthetitek az együtt működést!



7. Tisztelet
Kezeld tisztelettel táncos társaidat és önmagadat egyaránt! Legalább ilyen fontos, hogy mindig tiszteld saját táncodat, értékeld azt, amin éppen dolgozol!
8. Támogatás
Látogass el más táncosok estjeire, fellépéseire, élvezzétek együtt ezeket a lehetőségeket! Ez egyrészt remek szórakozási forma, másrészt hatalmas támogató erő tud lenni a többiek számára, és neked is nagyon jól fog esni, ha legközelebb ismerős arcokat látsz a közönség soraiban.
9. Öröm
Legyen, az öröm forrásod fő motivációja a tánc szeretete! Szívvel táncolj! Ne a pénzszerzés, a siker, vagy a vezetési, szereplési vágy kiélése irányítson! Manapság nem könnyű olyan közeget találni és abba  tartozni, ahol napi szinten megtörténik egy igazi közösségi öröm forrás, de ha olyan szerencsés vagy, hogy rátaláltál a csoportodra, akkor őrizd, ápold, szeresd ezt az értékes kapcsolatot!
10. Szeretet
Légy nyitott! Sokszor nem is gondolnánk, hogy milyen komoly feladat lehet adni vagy befogadni mások szeretetét! A családi, baráti, munkahelyi kapcsolatokon kívül nem könnyű hozzánk hasonló beállítottságú embereket találni. Ezért is hálásak lehetünk, hiszen  a táncnak köszönhetően lehetőségünk van mély és tiszta szereteten alapuló közösséghez tartozni.

Megjegyzések